Гущин Змiнив "НОСТУ" на "РИБАК", "ЧОРНОМОРЕЦЬ" знайшов пiдтримку", 28/10/98 Украснський футбол

Гущин Змiнив "НОСТУ" на "РИБАК", "ЧОРНОМОРЕЦЬ" знайшов пiдтримку", 28/10/98 Украснський футбол

ГУЩИН ЗМІНИВ "НОСТУ" НА "РИБАК"

    Недовго залишався без ігрової практики 32-річний нападник Олександр Гущин, який через невиконання умов контракту російським клубом другої ліги "Носта" (Новотроїцьк) змушений був повернутись додому в Одесу. Як стало відомо кореспондентові "УФ", досвідчений гравець, за плечима якого виступи в дублюючому складі київського "Динамо" ще в середині 80-х, одеському "Чорноморцеві" та клубах Угорщини, Фінляндії й України, грає нині в любительській команді "Рибак" (Одеса"), яка є учасником обласної першості. Цікаво, що вже в дебютному матчі Гущин відзначився голом, а в наступному спромігся на "дубль".    

"ЧОРНОМОРЕЦЬ" ЗНАЙШОВ ПІДТРИМКУ"


    В Одесі відбулася прес-конференція за участю президента фінансово-промислової групи "Примор`я" Леоніда Климова. Упродовж години керівник відомої в чорноморському місті комерційної структури, яка два тижні тому стала власником контрольного пакету акцій ЗАТ "ФК "Чорноморець" (Одеса), відповідав на запитання журналістів. Фрагменти цієї розмови пропонуємо читачам "Українського футболу".

- Усім була добре відома проблема футбольного клубу "Чорноморець", говорить Леонід КЛИМОВ. Свого часу ще нинішній міський голова Одеси Руслан Боделан говорив про те, що її треба негайно вирішувати. Адже раніше авторитетні в місті люди бізнесу пробували щось робити, та зібраних грошей вистачало лише на певний проміжок часу, а потім усе починалося заново. Після цього Руслан Борисович висловив думку про створення структури, що могла б заробляти гроші не тільки на розвиток футболу, а й одеського спорту взагалі. Ця ідея й реалізована 12 жовтня завдяки підписанню засновницьких документів закритого акціонерного товариства "ФК "Чорноморець" (саме так іменуватиметься наше товариство). А за тиждень вони були зареєстровані в Жовтневій райадміністрації.

Попервах засновниками ФК "Чорноморець" були чотирнадцять підприємств, згодом до них додалися ще три організації Одеська дирекція банку "Україна", Чоразморшлях (ЧАМП) і Одеське кондитерське об`єднання. На перших зборах засновників було обрано керівництво ЗАТ "ФК "Чорноморець". Президентську посаду довірено мені, а віце-президентом став Володимир Дмитрович Лемза. А членами Ради обрані Валерій Миколайович Зиков, Василь Іванович Барабаш, Сергій Олексійович Мелащенко та Володимир Станіславович Філіпчук. Отже, сформовані організаційно-керівні органи, котрі повинні розпочати активну роботу в створенні механізму по заробітку грошей для функціонування "Чорноморця" та діяльності інших футбольних підрозділів спортінтернату, дитячо-юнацької школи та спортивних споруд (Центрального стадіону ЧМП, тренувальних баз на 11-й станції Чорноморської дороги і в Отраді). Це завдання номер один, яке поставили перед собою акціонери. Втім, як і повернення "Чорноморця" до вищої ліги українського футболу вже наступного року.

- З чого розпочалась робота акціонерів ЗАТ "ФК "Чорноморець"?

До фінансування приступили 12 жовтня. Ми знайшли розуміння з боку футболістів, аби нормально організувати нашу співпрацю. Не менш важливим у діяльності ЗАТ є питання щодо прийому-передачі спортспоруд. Завдання акціонерів якомога швидше привести до ладу головну спортивну арену міста, а також тренувальну базу "Чорноморця", стан якої нині викликає особливу тривогу на ній відімкнули теплопостачання, протікає дах тощо. Саме тому перші внески, які поступили на рахунок закритого акціонерного товариства, спрямують на терміновий ремонт цих об`єктів. Наступним кроком у нашій роботі стане обладнання Центрального стадіону ЧМП у відповідності з вимогами УЄФА: установка пластикових індивідуальних сидінь, потужної системи освітлення, заміна трав`яного газону та монтування системи підігріву. Намагатимемось докласти максимум зусиль, аби довести цю спортивну споруду до європейського рівня. Адже наші амбіції (я маю на увазі не лише фінансово-промислову групу "Примор`я", а всіх акціонерів) достоту серйозні. Ми хочемо бачити "Чорноморець" не тільки у вищій лізі вітчизняного футболу, а й серед учасників європейських клубних турнірів.

- Пане Леоніде, чи стане "Чорноморець" власником нової суперсучасної тренувальної бази в приміському селищі Чорноморка?

Ні, отримати її у власність ми не можемо, адже вона належить Чорноморському морському пароплавству. Щоправда, попередні переговори щодо можливої передачі спортспоруд у комунальну власність міськвиконкому велися. І якщо так станеться, то акціонерне товариство отримає право користуватися цими об`єктами.

Упродовж кількох останніх місяців футболісти "Чорноморця" були позбавлені можливості отримувати заробітну плату та преміальні, внаслідок чого виник борг на чималу суму. Чи розглядається питання щодо сплати заборгованості? Так, звичайно. Ми зустрілися з командою і від імені акціонерів запевнили, що відтепер повністю відповідаємо за подальшу долю команди. Гарантуємо, що футболісти регулярно отримуватимуть обумовлену суму заробітної плати, розв`язуватимуться й інші проблеми, пов`язані з життєдіяльністю колективу. Що ж стосується боргу, то з кожним членом команди плануємо провести контрольну звірку, переглянувши відповідні документи. До того ж обновимо контракти. Наша позиція будуватиметься на максимальній об`єктивності стосовно кожного футболіста. Будемо шукати компроміси. Проте стверджувати, що всі борги будуть повернуті негайно, не можемо, адже це нереально. Вихід із ситуації вбачаємо в своєчасній виплаті зарплати та частковому поетапному погашенні боргу.

- Чи не потерпатиме від появи фінансово-промислової групи "Примор`я" у складі ЗАТ "ФК "Чорноморець" (Одеса)" інший клуб друголіговий СК "Одеса"?

Ні в якому разі. Навпаки. Під час обговорення питань щодо створення ЗАТ ми мали розмову й на цю тему. На нашу думку, було б розумно об`єднати дві команди як основний і фарм-клуб, приміром. Звернулися й до ПФЛ з проханням дати дозвіл у період зимової перерви об`єднати "Чорноморець" і СК "Одеса". Тож відповідними будуть і завдання двох колективів: "Чорноморець" повинен повернутись до вищої ліги, а СК "Одеса" до першої. Завдяки цьому буде створено струнку вертикаль: від ДЮСШ до команди елітного дивізіону. Такий варіант, вважаю, буде корисним для всього одеського футболу.

- Леоніде Михайловичу, чи відбудуться в "Чорноморці" найближчим часом кадрові зміни?

До зимової перерви в чемпіонаті тренерський штаб і "основа" команди мусять залишатися незмінними як-то кажуть, коней на переправі не міняють. Та й на думку обізнаних у футболі людей склад "Чорноморця" (втім, як і СК "Одеса") є достатньо збалансованим. Звичайно, може таке статися, що хтось виявить бажання залишити команду і в зв`язку з цим виникне потреба в гравцеві того чи іншого амплуа. У такому разі за рахунок найперспективніших молодих футболістів спортивного клубу ми зможемо частково посилити "Чорноморець". Щоправда, за умови, якщо отримаємо на це згоду. А взагалі, наша стратегія така: маємо робити ставку на вихованців одеського футболу. У такому напрямку, до речі, будувалася робота в СК "Одеса", у цій команді немає жодного іногороднього футболіста (за винятком запоріжця Дмитра Каряки прим. авт.). Ми зібрали одеситів звідусіль з Ізраїлю, Словаччини й навіть з аматорських клубів.

Що ж стосується тренерського штабу "Чорноморця", то нинішній наставник команди мусить завершити з нею перше коло чемпіонату (а, може, й весь сезон), адже саме він реалізовував свої ідеї в роботі з колективом і багато в чому вони співпадають з нашим підходом до цієї справи. А як буде далі побачимо. Усе залежатиме від обставин.

Нам відомо, що раніше точилися розмови про можливе запрошення на посаду головного тренера "Чорноморця" нинішнього наставника волгоградського "Ротора" Віктора Прокопенка, називалося й прізвище Семена Альтмана з кишинівського "Зімбру", а також кількох не менш відомих фахівців. Я особисто ні з ким з них не мав можливості обговорити пропозиції, адже на це просто не було часу.

- Чи входить у плани нового керівництва ФК "Чорноморець" повернення в команду колишніх її гравців, які виступають нині в інших клубах України?

Такі плани є, однак існує чимало "але". Насамперед, потрібне бажання самих футболістів. Так, звичайно, в них мусять бути стимули для повернення в Одесу, адже це їхнє місто, в якому, до того ж, мешкають рідні, друзі та знайомі. І якщо ми знайдемо взаємоприйнятний матеріальний варіант або ж допоможемо з придбанням житла, то такі питання, безперечно, можна буде обговорювати. Отже, ми за те, щоб одесити повертались у "Чорноморець". Додам, що дехто з них уже мав розмову з нашими представниками (йдеться, певно, про Щекотиліна й Скоропада прим. автора).

- Відомо, що "Чорноморець" не розрахувався з донецьким "Шахтарем", луцькою "Волинню" та київським ЦСКА за виступи в своєму складі трьох гравців Жабченка, Гапона та Гогіля. Як вирішуватимете цю проблему?

Мусимо добре проаналізувати ситуацію й шукати шляхи розумного компромісу. Як з футболістами, так і з їхніми нинішніми господарями. Ми звернулись до ПФЛ з проханням поставитися до цієї справи з розумінням і дати нам можливість усе з`ясувати якнайретельніше. Я впевнений, що ми знайдемо взаєморозуміння і з ЦСКА, і з рештою клубів. Адже життя на цьому не закінчується. Хто знає, можливо, й ми колись зможемо стати їм у пригоді. Коли люди сідають за стіл переговорів, то домовитися вони можуть завжди.

В`ячеслав КУЛЬЧИЦЬКИЙ.    

Український футбол
28/10/98

 
 

Комментарии:

Нет комментариев. Оставьте комментарий первым!

Добавить комментарии

Вы должны быть зарегестрированным пользователем чтобы добавлять комментарии. Пожалуйста зарегестрируйтесь или авторизируйтесь

Вход
Логин:
Пароль:
 
 
Регистрация
Поиск
Реклама
Дополнительно
ФК Черноморец - официальный сайт
Счетчики:
Rambler's Top100 Вся информация об Одессе Украинский футбол TOP-50
Новости | Команда | Сезон | Клуб | Мультимедия | Общение | Разное
© 2007 http://www.chernomorets.com
Неофициальный сайт.