Итог сезона: первая лига - Черноморец - 6 место

Итог сезона: первая лига - Черноморец - 6 место

Підсумки сезону: перша ліга — “Чорноморець” - 6 місце
КОЛИ НА ФІНІШІ НЕ ТАЛАНИТЬ

За десять сезонів виступів одеського “Чорноморця” у національних чемпіонатах два — 1998/99 і 2000/2001 — були зіграні у першій лізі. Та на відміну від попереднього, в якому одеситам вдалося порадувати своїх прихильників поверненням до вищої ліги, щойно завершений десятий чемпіонат вийшов не надто вдалим. Упродовж більшої частини змагань “Чорноморець” демонстрував нестабільну гру, чергуючи перемоги з поразками. Лише у розпал весняної частини сезону підопічним Анатолія Азаренкова вдалося провести безпрограшну серію з восьми матчів, яка не тільки впритул наблизила їх до лідируючої групи, а й зробили шанси команди на вихід до вищої ліги цілком ймовірними. Однак незадовго до фінішу, коли здавалося, що до заповітної мети варто зробити лише один крок, “Чорноморець” пригальмував, відклавши свої честолюбиві наміри на наступний рік.

Утім, зупинимось на аналізі виступів одеситів у минулому сезоні. Перемога в стартовому матчі 10-го чемпіонату над доволі амбітним новачком бориспільським “Борисфеном” (3:0) на перший погляд далася “Чорноморцеві” легко. Та це оманливе враження. Пристолична команда виявилась міцним горішком, опір якого вдалося подолати лише у другій половині зустрічі. А ось у перші півгодини, коли рахунок був нульовим, бориспільці мали чотири реальні нагоди для взяття воріт одеської команди. Саме за цими епізодами і вдалося зробити висновок про кваліфікацію оборонців “Чорноморця”. А вона, на жаль, надто низька. Та чи можна вимагати від гравців, які ще вчора виступали на першість області, стрибнути вище голови? Звідси і результат — низка грубих помилок, які часто завершувались голами. У другому турі суперником “Чорноморця” був давній знайомий по першій лізі — “Прикарпаття”. У матчі, який проходив у Івано-Франківську, підопічні Азаренкова мали жалюгідний вигляд. За дев`яносто хвилин ігрового часу в моєму блокноті з`явилося лише два записи про гостроту біля воріт господарів. Майже весь матч одесити провели в обороні, яка, врешті, не витримала натиску — 0:1.

Після двох перемог у рідних стінах — над дніпропетровським “Дніпром-2” (3:1) і кіровоградською “Зіркою” (1:0) — турнірне становище “Чорноморця” дещо поліпшилося, однак це тривало недовго. Деякий час виступи одеської команди нагадували гойдалку: вдома — перемога, в гостях — поразка (так було впродовж шести турів: в іграх з київським “Динамо-2” — 1:3, донецьким “Шахтарем-2” — 1:2, СК “Миколаїв” — 0:1, олександрійською “Поліграфтехнікою” — 0:1 на виїзді і в домашніх поєдинках з ФК “Черкаси” — 4:0 та київським ЦСКА-2 — 2:0). А потім одеська команда взагалі почала підносити уболівальникам сюрпризи, роздаючи очки суперникам на власному полі. Спочатку вона зіграла внічию — 0:0 — у матчі з сумським “Спартаком”, а потім зазнала ніщивної поразки з рахунком 0:3 від ФК “Львів” у перенесеній грі 10-го туру. Одесити не змогли нічого протиставити і сповненій проблем луцькій “Волині”, поступившись на її полі з рахунком 0:3.

У домашньому поєдинку з ФК “Вінниця”, який відбувся в рамках 14-го туру, одеські футболісти знову виглядали посередньо. І хоча віннчани були обіграні 2:0, це не може слугувати приводом для оптимізму, адже подільський клуб — не той суперник, яким можна себе випробовувати. В той час він переживав не кращі часи і посідав місце у підвалинах турнірної таблиці.

Наступний поєдинок з нікопольським “Металургом” приніс “Чорноморцю” перше очко в гостях. Підопічні Анатолія Азаренкова здобули очко, зігравши внічию 1:1, хоча, за словами учасників матчу, повинні були перемагати. Та до таких заяв в Одесі, схоже, вже звикли. Крига скресла у Чернівцях, де “Чорноморець” проводив завершальну гру першого кола. У ній, нарешті, була здобута та довгоочікувана перемога на виїзді.

А в проміжку між матчами у Нікополі і Чернівцях була гра в Одесі з ужгородським “Закарпаттям”. Здобути перемогу в ній “Чорноморець” зумів лише на п`ятій з семи доданих арбітром до основного часу хвилин.

На зимову перерву “Чорноморець” пішов восьмим. Здавалося б, непоганий результат, якщо враховувати те, що в Азаренкова і його тренерського штабу була нагода продуктивно попрацювати на селекційній ниві у період більш, ніж чотирьохмісячного міжколового антракту. Та вийшло навпаки, команда зазнала кадрових втрат. Одразу троє гравців основи — Олег Мочуляк, Сергій Артеменко та Сергій Згура — отримали запрошення від клубів вищої ліги. Заповнити ж вакантні місця не менш кваліфікованими виконавцями “Чорноморцеві” не вдалося. Більше того, новачками одеської команди у зимовий трансферний період стали лише двоє футболістів — болгарин Івайло Кирилов та Ілля Галюза із луганської “Зорі”. Ще двох — Андрія Лозовського та Леоніда Калфу — було запрошено на початку другого кола, незадовго до завершення дозаявочної кампанії. Як показав час, користь “Чорноморцеві” зуміли принести не всі, лише Галюза та Лозовський провели більшу частину ігор другого кола, а от що стосується Кирилова і Калфи, то їхня допомога була несуттєвою. Болгарин зіграв у формі “Чорноморця” всього три матчі, і після отриманого пошкодження на полі більше не з`являвся, а колишній кандидат до збірної Азербайджану у переважній більшості ігор виходив на заміну в другому таймі.

А щодо виступу одеської команди у весняній частині чемпіонату, то цей відрізок змагань вона провела не набагато краще, ніж осінній. Судіть самі: у першому колі “Чорноморець” заніс до свого активу 26 очок,а у другому — лише на два більше. Матч 18-го туру з чернівецькою “Буковиною”, в якому одесити продовжили свою безпрограшну серію до п`яти ігор, став переможним завдяки єдиному м’ячу, забитому з пенальті. А перервалась вона вже у наступній зустрічі із “Закарпаттям” в Ужгороді (0:1). Щоправда, через два тури, під час яких “Чорноморець” виграв вдома у нікопольського “Металурга” (2:1) і поступився в гостях аутсайдеру — ФК “Вінниця” (0:3), команда з Південної Пальміри неначе перевтілилась: у наступних восьми іграх вона жодного разу не втрачала три очки в матчі! Початок черговій безпрограшній серії було покладено у домашньому поєдинкові з луцькою “Волинню”, виграним з рахунком 3:0. Ця перемога на той час дещо поліпшила ставлення одеських уболівальників до Анатолія Азаренкова та його команди. Адже після вінницького фіаско повернути любов прихильників могла лише гарна гра і переконлива перемога. Або навпаки — дивлячись, що для кого важливіше.

А у наступному, 23-му турі, “Чорноморець” порадував і виїзною перемогою, яку він здобув у принциповому матчі з сумським “Спартаком”. У чому, ви спитаєте, принциповість? Відповім. Якраз у той час головним тренером спартаківців був колишній наставник “Чорноморця” Володимир Козеренко, який ще восени 1998-го, за словами керівництва клубу, пішов у “відпустку”, яка, слід гадати, триває (?) і досі. Крім того, у складі “Спартака” грало двоє колишніх футболістів одеської команди (Васильків і Гусейнов), які “Чорноморцеві” виявились непотрібними. Так от, у цьому матчі одесити святкували успіх — 1:0.

У двох наступних поєдинках були нічиї: спочатку чорноморці втратили два очки у домашній зустрічі з “Поліграфтехнікою” — 1:1 (олександрійцям вдалося зрівняти рахунок у заключні хвилини матчу), а потім здобули очко у Львові — 0:0.

Згодом для одеських уболівальників настали справжні свята — їхній улюблений “Чорноморець” виявився сильнішим у чотирьох матчах поспіль! Завдяки єдиному голу-красеню Романчука був переможений доволі непоступливий СК “Миколаїв”, чергові три очки Анатолій Азаренков і його команда зуміли привезти з пристоличного Щасливого, де зустрічалися із київським ЦСКА-2 (1:0). У черговому турі був переконливо обіграний (3:0) донецький “Шахтар-2”, а через п`ять днів і ФК “Черкаси” в гостях (2:1). Що стосується останньої гри, то два голи “Чорноморець” забив у заключні десять хвилин матчу, коли у рахунку вели черкащани.

Завдяки тривалій безпрограшній серії, в якій вдалося набрати 20 очок з 24 можливих, одесити впритул наблизилися до групи лідерів і отримали змогу втрутитися у боротьбу за одну з двох путівок до вищої ліги. Однак втрата очок у трьох наступних матчах (домашній програш київському “Динамо-2” — 1:2, нульова нічия у Кіровограді з “Зіркою” і поразка від дніпропетровського “Дніпра” з тим же мінімальним рахунком — 1:2) за два тури до завершення чемпіонату, позбавила “Чорноморець” шансів виконати головне завдання сезону. Тож розгром івано-франківського “Прикарпаття” (6:0), яке прибуло до Одеси у послабленому складі, разом з виїзною нічиєю (0:0), здобутою в зустрічі з бориспільським “Борисфеном”, стали для симпатиків “Чорноморця” слабкою втіхою. Можливо, у наступному чемпіонаті одеська команда зможе повернути своєму місту прописку у вищій лізі? Що ж, почекаємо до наступного літа.

 
 

Комментарии:

Нет комментариев. Оставьте комментарий первым!

Добавить комментарии

Вы должны быть зарегестрированным пользователем чтобы добавлять комментарии. Пожалуйста зарегестрируйтесь или авторизируйтесь

Вход
Логин:
Пароль:
 
 
Регистрация
Поиск
Реклама
Дополнительно
ФК Черноморец - официальный сайт
Счетчики:
Rambler's Top100 Вся информация об Одессе Украинский футбол TOP-50
Новости | Команда | Сезон | Клуб | Мультимедия | Общение | Разное
© 2007 http://www.chernomorets.com
Неофициальный сайт.