Дмитро Парфенов: "З дитинства вболiваю за "Спартак", Спортивна газета, 27/11/98

Дмитро Парфенов: "З дитинства вболiваю за "Спартак", Спортивна газета, 27/11/98

    Дмитро Парфенов: "З дитинства вболiваю за "Спартак"

Поговорити з Дмитром Парфеновим хотiлось дуже давно. Адже вiн виступає за команду, з якою iсторично склалися, м'яко кажучи, не дуже гарнi cтосунки. Про протистояння київських динамiвцiв з московськими спартакiвцями ходять легенди: суперництво двох суперклубiв вже давно стало загальнонародним. Комусь це протистояння може затьмарити очi й викликати ненависть. Проте не треба забувати, що цей клуб має багато традицiй та славнозвiсних сторiнок у своїй iсторiї. Хочу запевнити вас, що я вiддаю шану майстерностi його гравцiв рiзних поколiнь, але все ж таки не можу всiєю душею прикипiти до "червоно-бiлих", напевно, київський менталiтет бере своє. Однак треба якось показати свою незаангажованiсть, тому рядки для "спартачiв": "Хлопцi, не хвилюйтеся, все у вас буде добре" i рядки для динамiвських фанiв: "Ми їх перемагали, перемагаємо й будемо перемагати". Все, громадянський обов'язок виконано, перейдемо безпосередньо "до нашого в їхнiй оселi".
- Дмитре, чому саме "Спартак"? Адже були запрошення й вiд iнших клубiв?
- Звiсно були. Й до київського "Динамо" звали, й до донецького "Шахтаря"...
Та й з Росiї було декiлька досить непоганих пропозицiй. Чому саме "Спартак"?
Вiдкрию вам невеличку таємницю: я з дитинства вболiваю за цю команду. Коли всi мої товаришi шукали своїх кумирiв передусiм серед київських динамiвцiв, я не мiг надивитися на спартакiвську команду. Коли вона з'являлася в телевiзорi, я вже нiкуди не йшов, дивився немов зачарований, настiльки сильною була моя любов до "Спартака".
- А як пройшла адаптацiя в "командi мрiї"?
- Все було чудово. Я одразу пiрнув у вир подiй, якi тодi захоплювали всю команду. Тренери поставилися до мене дуже чемно, й це пiклування я вiдчуваю досьогоднi. Класний колектив, класнi виконавцi, класний тренер - чого ще потрiбно для чистолюбства футболiста?
- Бачу, ви не розчарувалися. Зараз команда готується до найвiдповiдальнiших iгор Лiги чемпiонiв. Який настрiй перед "Штурмом"?
- Бойовий. Нам всi кажуть: "Штурм" ви обiграєте, головна баталiя буде в Мадридi". Я з цим не згоден. Точнiше, з першою частиною цього вислову. Зараз ми вiдчуваємо якiсь зухвалi настрої з боку наших шанувальникiв. Не думайте, що гра в середу буде простою. Навпаки, нам буде дуже важко. Адже погода не сприяє "спартакiвському футболу" (у Москвi за прогнозами синоптикiв 25 листопада очiкується добрячий мороз. - Авт.), а головне, що "Штурму" втрачати нема чого, й вiн гратиме розкуто й спокiйно, особливо не переймаючись результатом. А ми... Про це, напевно, зайве казати, якщо ми не переможемо, то буде катастрофа. I ще, найголовнiше, через перебiр жовтих карток не зможе вийти на поле провiдний гравець команди - Дмитро Парфенов. (Смiється)
- Облишмо "Штурм". Перейдемо, як нам здається, до "головного горiшка". Як вам "Реал" в нацiональнiй першостi?
- Я дивився лише шматочки його матчу з "Сельтою". Важко сказати, в якому станi гравцi, судячи по одному матчу. Можу стверджувати тiльки те, що "Реал" за пiдбором гравцiв, напевно, найпотужнiша команда в свiтi. Це не тому, що ми її перемогли, а тому , що так воно є. Але поки що всi нашi думки про "Штурм".
- Як проходить сочинський тренувальний збiр?
- Вiдповiднi корективи внесла погода. З самого початку, як ми сюди приїхали, не припиняється дощ. Тренувальне поле в жахливому станi, нагадує болото з великою кiлькiстю багнюки. Однак тренувальний процес не припинявся нi на годину. Ми працюємо в звичному для нас режимi. Провели декiлька контрольних матчiв з мiсцевими командами. Орiєнтовно в понедiлок вилiтаємо до Москви, де на нас чекає вже далеко не дощ...
- Якi взагалi в команди погляди на перспективи "Спартака" в Лiзi чемпiонiв?
- Сподiваємося зiграти якнайкраще. В усякому разi докладемо максимум зусиль, аби досягнути бажаного результату. Завдання мiнiмум - вихiд з групи. Максимум - виграш Кубка чемпiонiв. Це не бравада. Навiщо розпочинати виступ у турнiрi, коли не прагнеш його виграти? До того ж, зараз колектив зiбрався потужний, та й вболiвальники зачекалися гучних перемог.
- Тепер, якщо дозволите, покiнчимо з темою Лiги. Як вам наше "Динамо"?
- В останнiй грi динамiвцi показали свiй минулорiчний досить високий рiвень. Гадаю, що їм до снаги вийти в чвертьфiнал, суперники в киян не такi вже й непереможнi. Ми всi сподiваємося на те, що обидва клуби вийдуть до наступного кола змагань. Я маю на увазi "Спартак" та "Динамо".
- Тепер перейдемо до української теми. Якi вашi стосунки з керiвництвом збiрної України?
- А стосункiв нiяких нема. Головний тренер мене не запрошує й має на це повне право. Напевно, рiвень моєї гри його не влаштовує. Тому буду намагатися грати якнайкраще. Бо дуже хочу виступати за нацiональну збiрну. Це почесно й приємно - грати за свою державу. Може, в моїх послугах i потреби нема, бо в команди (збiрнiй України. - Авт.) є результат, є змiстовна гра. Переможний склад, як вiдомо, не мiняють.
- Зараз в Українi в деяких "найпалкiших" шанувальникiв футболу є теза, нiбито саме Леонiд Буряк розвалив "Чорноморець". Що ви думаєте з цього приводу, адже вам довелося пограти пiд керiвництвом цього спецiалiста?
- Леонiд Йосипович хороший тренер. Вiн дав менi прекрасну базу, цим досвiдом я користуюся й сьогоднi. Те, що сталося з "Чорноморцем", було вже пiсля мого переходу до "Спартака". Але гадаю, що Буряк не винен у цьому, в усякому разi не вiн головний винуватець тих сумнозвiсних подiй. Команду просто кинули напризволяще, звiдси, на мою думку, "ноги ростуть".
- А що можете сказати про матчi, якi начебто були "зданi"?
- Менi про це нiчого не вiдомо. "Чорноморець", коли я там виступав, боровся в кожному матчi. Декiлька рокiв ми конкурували з "Динамо", боролися з киянами на рiвних. Були успiхи, були й невдачi. Гадаю, звинувачувати "Чорноморець" у "зданих" iграх не можна, їх просто не було, це образливо i для тренера, i для гравцiв.
- Порiвняйте, якщо це можливо, рiвень росiйського та українського чемпiонатiв.
- Важко сказати. В Українi зараз є низка команд дуже високого рiвня, проте в Росiї боротьба за призовi мiсця гострiша. Тут щонайменш 5 команд, якi реально претендують на нагороди. Доля першого мiсця найчастiше вирiшується в останнiх турах. Середнячки також можуть пiднести сюрприз у будь-який момент з будь-яким суперником. Думаю, все ж таки росiйський чемпiонат цiкавiший. Хоча це досить суб'єктивна оцiнка, я не бачу матчi української першостi, а слiдкую за подiями в рiдному футболi по газетах. Знаю, що прогресують "Карпати", "Кривбас"...
- Ви виступаєте в чемпiонатi країни, збiрна якої програла в цьому сезонi все, що могла. Що ви думаєте з цього приводу, дивлячись, так би мовити, з середини?
- Не можу вiдповiсти точно, що ж саме вiдбувається. Нiбито й кiстяк збiрної в них є, й тренер не поганий... Коли приїздять хлопцi, з матчiв "нацiоналки" жартують, смiються, а подивишся в очi - в них таке вiдчуття безвиходi, що стає їх шкода. Така велика держава, стiльки талановитих футболiстiв, а збiрна пасе заднiх. Прикро за них.
- Ви казали, що бажаєте й "Спартаку", й "Динамо" продовження боротьби в Лiзi чемпiонiв. На якiй стадiї хотiли б зустрiтися з киянами?
- Тiльки у фiналi.
- Хто переможе?
(Пiсля довгої паузи).
- "Спартак"! Однак краще була б нiчия! (Смiється).

Данило Радовський, "СГ".

Спортивна газета
27/11/98

 
 

Комментарии:

Нет комментариев. Оставьте комментарий первым!

Добавить комментарии

Вы должны быть зарегестрированным пользователем чтобы добавлять комментарии. Пожалуйста зарегестрируйтесь или авторизируйтесь

Вход
Логин:
Пароль:
 
 
Регистрация
Поиск
Реклама
Дополнительно
ФК Черноморец - официальный сайт
Счетчики:
Rambler's Top100 Вся информация об Одессе Украинский футбол TOP-50
Новости | Команда | Сезон | Клуб | Мультимедия | Общение | Разное
© 2007 http://www.chernomorets.com
Неофициальный сайт.